Debatten om drengeomskæring

Debatten om drengeomskæring har kørt på de høje nagler i de seneste år. Det er lykkedes de enkeltpersoner og grupperinger, der ønsker et forbud/en minimumsalder, at tromle langt mere besindige stemmer i debatten og bringe dem til tavshed.

I de offentlige debatter, blandt andet på Facebook og avisernes debatsider, benytter forbudstilhængerne en spydspids af debattører, der i flok ikke holder sig tilbage for at kalde modstandere af et forbud mod drengeomskæring ved sprogets værste gloser. Udtryk som børnemishandling, lemlæstelse, tvangsamputation, penisamputation, tortur og “at skære i små børn” eller “skære lunser af små børns kønsorganer” bruges i flæng, og der vises billeder af grædende babyer – uden nogen dokumentation for, hvorfor de pågældende babyer græder – og af meget blodige scenarier, der efter sigende forestiller omskæringer.

Men det er heldigvis ikke alle, der bliver revet med af den dårlige stemning og de stærke følelser og lader sig kyse. Her findes en liste over debatindlæg fra debattører, som ikke mener, at der er sagligt belæg for et forbud eller en minimumsalder.

Mere end jøde. En antropologisk undersøgelse af omskæringsdebattens konsekvenser for danske jøder er en eksamensopgave indleveret på Institut for Antropologi, Københavns Universitet i 2015 og desuden udarbejdet som en udredning og anbefaling til Institut for Menneskerettigheder.

P1 Debat tog drengeomskæring op til debat 19. maj 2016. I første del af programmet debatterer Morten Frisch og Dan Meyrowitch nogle af de videnskabelige og lægeetiske aspekter af spørgsmålet, og derefter er der debat mellem Martin Krasnik, Leo Milgrom og Ahmad Mahmoud.
Programsiden ligger her, og udsendelsen kan høres her.

På https://exitdk.wordpress.com/ kan man se eksempler på, hvor galt det kan gå, når debatten ikke holdes sober. Det skal understreges, at foreningen CircumInfo.dk intet har med exitdk-siden at gøre. Vi linker udelukkende til siden for at illustrere dele af debatten. Vi mener ikke, at de holdninger og ytringer, der er gengivet på Exit Danmark, er repræsentative for alle, der deltager i debatten om drengeomskæring. Det er helt legitimt at være kritisk over for rituel drengeomskæring, og der findes adskillige sagligt argumenterende kritikere af drengeomskæring.